Hipertenzija raspoloženje

Različite skupine lijekova za hipertenziju različito utječu na raspoloženje - unlimitedap.com

Različite skupine lijekova za hipertenziju različito utječu na raspoloženje Paula Bakalović, mag.

Povišen krvni pritisak - arterijska hipertenzija

Različite skupine lijekova za liječenje hipertenzije različito utječu na raspoloženje, prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Hypertension. Poznato je da su veliki depresivni poremećaj i bipolarni hipertenzija raspoloženje predisponirajući čimbenici za nastanak ateroskleroze koja predstavlja osnovnu patofiziološku promjenu u podlozi kardiovaskularnih bolesti.

Tema ove godine Svjetskog dana hipertenzije je "Saznajte koliki je Vaš krvni tlak" upravo kako bi se naglasila veličina ovoga problema i posljedica ove tihe podmukle bolesti. Preporuka Svjetske lige za hipertenziju je da svaka osoba provjeri tlak barem jedanput godišnje, a osobe koje boluju od visokog krvnog tlaka prema preporuci liječnika.

Također, podatci iz animalnih modela, epidemioloških i genomskih hipertenzija raspoloženje upućuju na to da bi uobičajeno korišteni antihipertenzivi mogli imati ulogu u patogenezi ili tijeku poremećaja raspoloženja. Britanski autori proveli su opservacijsku studiju u koju je bilo uključeno više od Ispitanici su bili praćeni 5 godina, pri čemu andipal hipertenzija liječenje dokumentirala hospitalizacija zbog poremećaja raspoloženja poput depresije i bipolarnog poremećaja.

Šest prirodnih načina da snizite visoki tlak Autor: Vitomir Dragčević Volontirajte Novo istraživanje pokazuje da vas pomaganje drugima neće samo ispuniti pozitivnom ljudskom toplinom, nego će povoljno utjecati na srce. Odrasli imeđu 51 i 91 godinu koji su volontirali sati godišnje — oko tri sata tjedno — snizili su rizik od hipertenzije visokog krvnog tlaka za 40 posto. Jedite jogurt Ljudi koji jedu barem grama posnog jogurta dnevno imaju 31 posto manje šanse razviti visok krvni tlak od onih koji su jogurt jeli manje od jednom mjesečno.

Jedan od kriterija uključenosti u studiju bio je da ispitanici nisu prethodno hospitalizirani zbog poremećaja raspoloženja. U navedenom periodu praćenja, zabilježeno je gotovo prijema u bolnicu većinom zbog velikog depresivnog poremećaja, u prosjeku 2,3 godina nakon početka antihipertenzivne terapije.

hipertenzija raspoloženje visok krvni pritisak bez simptoma

Također, rizik je bio veći za bolesnike koji su na  početku studije imali više komorbiditeta što odgovara podatcima iz literature da osobe s ozbiljnimm mentalnim bolestima imaju veći broj odnosno rizik od pridruženih bolesti. Prema rezultatima, najniži rizik za hospitalizaciju uslijed poremećaja raspoloženja imali su ispitanici liječeni inhibitorima hipertenzija raspoloženje enzima ACEi ili blokatorima angiotenzinskih receptora ARB. Štoviše, njihov rizik bio je čak i manji u usporedbi s ispitanicima koji nisu bili na antihipertenzivnoj terapiji.

S druge strane, ispitanici liječeni beta-blokatorima ili blokatorima kalcijskih kanala imali su duplo veći rizik u usporedbi s pacijentima liječenim ACEi ili ARB.

Između pacijenata na terapiji tiazidskim diureticima i onih bez terapije nije bilo značajne razlike u riziku.

hipertenzija raspoloženje liječenje niskog pritiska

Autori zaključuju da ovi podatci upućuju na moguće razlike u učincima na raspoloženje između različitih skupina antihipertenziva. Mentalno zdravlje osoba koje boluju od hipertenzije nedovoljno je prepoznato u kliničkoj praksi.

hipertenzija raspoloženje oznaka za krvni tlak

Liječnici bi trebali biti svijesni mogućeg učinka antihipertenzivne terapije na mentalno zdravlje i razmotriti ima li liječenje visokog tlaka u pojednog pacijenta negativan učinak na njegovo mentalno zdravlje. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi rezultati validirali i kako bi se istražio utjecaj ovih lijekova na male do umjerene promjene u raspoloženju, što nije ispitivano u ovom istraživanju, a utječe na kvalitetu života bolesnika s hipertenzijom.

hipertenzija raspoloženje možete letjeti s hipertenzijom

Možda se pitate