Vazokonstriktori hipertenzija

Hipertenzija - PLIVAzdravlje

Navigacija

Ćelije glatkih mišića su sposobne za generiranje akcijskog potencijalaali ovaj mehanizam se rijetko koristi za kontrakciju krvnih sudova. Hormonske ili farmokinetičke komponente su fiziološki relevantnije.

  • Pad krvnog tlaka izaziva lučenje renina bubrežnog enzima.
  • Samsung aplikacija za mjerenje tlaka
  • Odabir najboljih kapi može biti tek nakon detaljnog pregleda i usporedne analize.
  • Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok primarna, esencijalna ; hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima.

Dva opća stimulansa za postizanje kontrakcije glatkih mišića koji cirkuliraju su epinefrin i aktiviranje simpatičkog nervnog sistema putem oslobađanja norepinefrina za direktnu inerviranje mišića.

Ovi faktori su u interakciji s površinom ćelijskih adrenergičnih receptora.

Povisen krvni pritisak - Hipertenzija

Takvi podražaji dovode do kaskadne transdukcije signalakoja vodi do povećanja unutarćelijskog kalcija iz sarkoplazmatskog retikuluma do IP3 - posredovanog otpuštanjea kalcija, kao i poboljšanog unosa kalcija preko sarkoleme do kalcijevih kanala. Porast unutarćelijskog kompleksa kalcija sa kalmodulinomsa zauzvratnim aktiviranjem kinaze lahkog lanca miozina.

vazokonstriktori hipertenzija hipertenzija stupanj 2 i trčanje

Ovaj enzim je odgovoran za fosforilaciju lahkog lanca miozina za stimulaciju poprečnog mosta kruženja. Kada je povišena, unutarćelijska koncentracija kalcija se vraća na svoj bazni nivo putem različitih proteinskih pumpi i izmjenjivača kalcija koji se nalaze na plazma membrani i sarkoplazmatskom retikulumu.

Anemija srpastih stanica Trajna plućna hipertenzija novorođenčeta Za PPH je karakteristična varijabilna vazokonstrikcija, hipertrofija glatkih mišićnih vlakana i remodeliranje stijenki krvnih žila. Smatra se da je vazokonstrikcija djelomično posljedica povećane aktivnosti tromboksana i endotelina—1 snažnih vazokonstriktora i smanjene aktivnosti prostaciklina i NO snažnih vazodilatatora u endotelu plućnih arterija. Povećan tlak u krvnim žilama pluća uslijed vaskularne opstrukcije, oštećuje endotel. Nastalo oštećenje aktivira koagulaciju nakupljanje trombocita na površini intimešto može pogoršati hipertenziju. Trombotična koagulopatija zbog porasta inhibitora tipa 1 aktivatora plazminogena i fibrinopeptida A, kao i smanjenje aktivnosti tPA aktivatora tkivnog plazminogenamogu također pogodovati razvoju PPH.

Ovo smanjenje kalcija uklanja podsticaj koji je neophodan za kontrakciju, omogućavajući povratak na osnovnu liniju. Uzroci[ uredi uredi izvor ] Faktori koji pokreću vazokonstrikciju mogu biti egzogenog ili endogenog porijekla.

vazokonstriktori hipertenzija hipertenzija je komplikacija bolesti koronarnih arterija

Temperatura okoline je primjer prvih. Kožna vazokonstrikcija nastaje zbog izloženosti organizma velikoj hladnoći.

Оставить комментарий

Primjeri endogenih faktora uključuju autonomni nervni sistemcirkulacijske hormone i unutrašnje mehanizme svojstvene samom krvotoku poznate i kao miogeni odgovor. Primjeri[ uredi uredi izvor ] Primjeri uključuju amfetamineantihistaminike i vazokonstriktori hipertenzija.

  1. Uzroci hipo- i hipertenzije
  2. Hipertenzija članak 3, članak

Mnogi se koriste u medicini za liječenje sniženog krvnog pritiska i kao tematski dekongestivi. Vazokonstriktori vazokonstriktori hipertenzija koriste klinički za povećanje krvnog pritiska ili za smanjenje lokalnog protoka krvi.

Arterijska hipertenzija

Vazokonstriktori miješani sa lokalnim anesteticima koriste se za povećanje trajanja lokalne anestezije stežućih krvnih sudova, čime sigurnosno koncentrirajući anestetik duže traje i smanjenjuje krvarenje. Oni mogu biti i sistemski i tematski. Naprimjer, pseudoefedrin se uzima oralno a fenilefrin se tematski primjenjuje zaa nosnice i oči. Primjeri uključuju.

vazokonstriktori hipertenzija visok pritisak stres

Možda se pitate