Tlak formula. 3.3 Hidrostatski tlak

tlak formula

FormacijaSrednje obrazovanje i škole Formula tlak zraka, pare, tečnom ili čvrstom. Kako pronaći pritisak formula?

Power Formula

Pritisak - to je fizička količina koja igra posebnu ulogu u prirodi i ljudskom životu. Ova diskretna pojava oko utiče ne samo na okoliš, ali i vrlo dobro osjećaju svi. Da vidimo šta je, kakve li postoji i kako pronaći pritiska formula u različitim sredinama. Ono što se zove tlak formula iz fizike i hemije Ovaj termin se zove važan termodinamičkih količina koja se izražava u odnosu koje sile pritiska okomito na površinu na kojoj se djeluje.

Ova pojava je nezavisno od veličine sistema u kojima posluje, međutim, to se odnosi na intenzitet.

tlak formula

U stanje ravnoteže, u Pascal zakon, pritisak je isti za sve tačke sistema. U označavao fizike i kemije je označen slovom "P", što je skraćenica od tlak formula naziva termina - pressūra. Ako je tečnost osmotskog pritiska ravnoteža između pritisak unutar i izvan ćelija koristeći slovo "P".

Međutim, u praksi primjenjuju Pascali je prilično teško, jer ovaj uređaj je vrlo mala. U tom smislu, pored SI sistem standarda, ova vrijednost može se mjeriti na drugačiji način. Ispod su najpoznatiji njegovih analoga. Većina njih su naširoko koristi u bivšem SSSR-u. Jedan bar je jednak Pa. Torre, ili milimetara žive. Otprilike jedna Torr odgovaraPa.

Graditeljska škola Čakovec

Milimetara stupca vode. Tehnička atmosfera. Fizička atmosfera.

tlak formula

Jedan bar jednakoPa i 1, bankomat. Kilogram-sila po kvadratnom centimetru. Također je naglasio ton-sile i GF. Osim toga, tu je analogni funta sile po kvadratnom inču.

Formula tlak zraka, pare, tečnom ili čvrstom. Kako pronaći pritisak (formula)?

Formula ukupnog pritiska 7. Izgleda tako, kao što je na fotografiji ispod. To F - je sila i S - površina. Drugim riječima, pritisak pronalaženja formule - je njegova sila podijeljena s površinom na kojoj se djeluje.

Výpočet tlaku

Dakle, ovo je fizički količina povezana sa drugim termodinamičke varijable: volumen i masu. Pritisak akti principu: što je manji prostor, koji je pod uticajem sile - više opresivne sila na nju otpada.

tlak formula

Ako se povećava površina za istu snagu - željenu vrednost opada. Formula hidrostatički pritisak Različitim agregatnim stanjima tvari, predviđaju da oni imaju različite osobine. U skladu s tim, metode za određivanje R u njima, takođe, će biti drugačiji.

Tako da se ne može koristiti za izračunavanje atmosferski pritisak zbog visinske razlike i gustoće zraka.

tlak formula

U ovoj formuli, p - gustoća, g - slobodan pad ubrzanje, i h - visina. U skladu s tim, dublje uronjeni predmet ili objekt, to je veći pritisak na njega unutar tečnosti plin.

Krvni tlak

S obzirom na pritisak u tečnosti, to Podsjetimo, za razliku od čvrste materije, često je moguće zakrivljenost površinskog sloja. To je, s druge strane, promovira stvaranje dodatnog pritiska. U ovom slučaju, P 0 - pritisak tlak formula zakrivljena sloj i Q - površinske napetosti tekućine. Konstitutivnih R 1 i R 2 - je glavni radijusa zakrivljenosti.

Kolikom vučnom silom moramo djelovati na tijelo mase 40 kg da bi se gibalo klizilo po horizontalnoj podlozi faktora trenja 0,15 jednolikim gibanjem. Rješenje: Da bi se neko tijelo gibalo jednolikim gibanjem suma svih sila koje na njega djeluju mora biti jednaka nuli. Kako na tijelo koje klizi djeluje sila trenja to mora istovremeno djelovati i još neka sila koja sa silom trenja daje rezultat 0, a to je očito vučna sila. Vučna sila i sila trenja su suprotnih smjerova pa je njihova rezultanta 0 ako su istih iznosa.

Činjenica da je u prirodi, tlak formula pravilu, ne baš često potpuno čiste supstance, jer dominira mešavina. I to se ne odnosi samo tekućine, ali i gasova.

tlak formula

I kao što je poznato, svaka od ovih komponenti vrši različitim pritiscima, pod nazivom parcijalna. Definirati sasvim jednostavno.

Koja je mjerna jedinica za tlak?

To je suma pritiska svake komponente smjese idealno plin. Postoje slučajevi kada je potrebno odrediti vazdušnog pritiska. To je samo zrak - mješavina različitih plinova. Je naišao dušik, argon, kisik i druge tvari. S obzirom na trenutnu situaciju, formula tlak zraka - je zbroj pritisaka svih njegovih komponenti. Najčešći instrumenti za mjerenje tlaka Unatoč činjenici da je smatra izračunati termodinamičkih količina u gornjoj formuli nije teško da izvrši obračun ponekad jednostavno nemaju vremena.

3.3 Hidrostatski tlak

Uostalom, uvijek biste trebali uzeti u obzir mnoge nijanse. Stoga, za praktičnost nekoliko stoljeća, on je razvio niz uređaja, što ga čini umjesto ljudi. U stvari, gotovo svi uređaji ove vrste su manometar sorte pomaže u određivanju pritisak u gasova i tečnosti. Međutim, oni se razlikuju u dizajnu, preciznost i obimu.

Tlak zraka

Atmosferski pritisak se mjeri pomoću manometar, zove barometar. Ako želite da se utvrdi vakuum tj negativan pritisak - iskoristio svoje druge vrste vakuuma. Kako bi znali krvni pritisak osobe u toku je sfigmomanometar.

tlak formula

Većina je više poznat kao neinvazivna tonometar. Takvi uređaji postoje mnoge vrste iz živa mehaničkih do potpuno automatski digitalni. Njihova preciznost zavisi liječenje cerebralnu vaskularnu hipertenziju materijala od kojih su napravljeni i mjerno mjesto.

Pet od njih.

Možda se pitate