Retinopatija, hipertenzija,

retinopatija, hipertenzija

retinopatija, hipertenzija

Patofiziologija[ uredi VE uredi ] Mrežnica oko je jedan od "ciljnih organa" koji su oštećeni stalno povišenim krvnim tlakom.

Izložene stalnom visokom krvnom tlaku dulji period vremena, male krvne žile koje opskrbljuju oko oštete se, retinopatija, izboče i "cure". Rani znakovi retinopatije manje koreliraju sa morbiditetom i mortalitetom no što se to prije mislilo, ali znakovi ubrzane ili "maligne" hipertenzije indiciraju tešku bolest. Nalazi u hipertenzivnoj retinopatiji se protežu od hipertenzivno-induciranih promjena do retinalne mikrovaskulature.

retinopatija, hipertenzija

Hipertenzija dovodi do odlaganja kolesterola unutar tunice intime srednjih i velikih arterija. To dovodi do ukupne redukcije lumena tih krvnih žila. U arteriolosklerozi, hipertenzija dovodi do fokalnog zatvaranja retinalne mikrovaskulature.

retinopatija, hipertenzija

To povećava učestalost hipertenzija mrlje poput čuperka vune i površinskih hemoragija. U ekstremnim slučajevima, razvija se edem diska. Mehanizam koji se nalazi iza ovog fenomena slabo je poznat, no mogao bi biti povezan sa povećanjem povrće su dobri za hipertenziju tlaka retinopatija hipertenzijom, i zato se smatra pravim papilledemom.

retinopatija, hipertenzija

Arteriolosklerotske promjene u retinalnoj mikrovaskulaturi perzistiraju i hipertenzija redukcijom sistemnog krvnog tlaka. Ipak, promjere u hipertenzivnoj retinopatiji povlači se tokom vremena retinopatija redukcijom sistemskog krvnog tlaka. Meki mrežnični eksudati mrlje poput vate razvijaju se unutar 24 do 48 sati od porasta krvnog tlaka, a povlače se sa snižavanjem krvnog tlaka kroz 2 do 10 tjedana.

retinopatija, hipertenzija

Makularna zvijezda se razvija nakon nekoliko tjedana od povišenog krvnog tlaka i povlači se tokom mjeseci ili godina nakon što je krvni tlak smanjen.

Edem optičkog diska razvija se hipertenzija nekoliko dana do tjedana od pojave povišenog krvnog tlaka i povlači se tokom tjedana ili mjeseci koje slijede hipertenzija sniženja krvnog tlaka.

retinopatija, hipertenzija

Simptomi[ uredi VE uredi ] Većina pacijenata koji boluju od hipertenzivne retinopatije nemaju vidljivih simptomadok ostali primjećuju slabiji vid ili glavobolje. Zajednička vanjska ovojnica adventicija mrežničnih arterija i venja na njihovom križanju uzrokuje sužavanje vena i promjene njihova toka.

Možda se pitate