Nitrooční tlak, Povišeni očni tlak i glaukom – otkrijte pravovremeno tihog ubojicu vida

nitrooční tlak

Liječenje glaukoma

Mjerenje očnog tlaka Što je to očni tlak? Očni tlak je tlak koji na očnu jabučicu proizvodi tekućina kojom je jabučica ispunjena.

nitrooční tlak promjene u kardiovaskularnom sustavu i hipertenzije

Očni tlak se regulira tvorbom i drenažom očne vodice za koju su odgovorni organi u oku kao što su cilijarni nastavcitrabekularna mrežica kao i ostali dijelovi drenažnog sustava. Očna vodica je prozirna tekuća otopina koja ispunjava prostor između nitrooční tlak i rožnice. Ima ključnu ulogu u dostavi nutrijenata i ostalih stvari aminokiselina, glukoze, minerala, enzima… prozirnim očnim strukturama koje ne sadrže krvne žile rožnica, leća i staklovina.

Druga važna funkcija očne vodice je regulacija očnog tlaka koji je odgovoran za tonus i oblik oka. Kako se održava očni tlak?

Povišeni očni tlak i glaukom – otkrijte pravovremeno tihog ubojicu vida

Očnu vodicu filtriranjem iz plazme proizvodi cilijarno tijelo. Vodica se izlučuje u stražnju očnu sobicu te prolazi kroz rascjep između leće i stražnjeg dijela šarenice da bi se prelijevala kroz zjenicu u prednju očnu sobicu.

nitrooční tlak minoksidil hipertenzije

Tamo se preko trabekula drenira u limbusu u Schlemmov kanal i izlazi iz oka u krvne vene. Slabiji način izlučivanja očne vodice je uveoskleralna drenaže, koja ne ovisi o intraokularnom tlaku. Delikatnom ravnotežom količine izlučene i drenirane očne vodice se regulira intraokularni tlak IOT. Smanjenje produkcije očne vodice može dovesti do hipotonije oka i poremećaja metabolizma jabučice.

Povećanje produkcije ili loša drenaža očne vodice može dovesti do nitrooční tlak intraokularnog tlaka što može dovesti do glaukoma i njime povezanog oštećenja vidnog živca.

VEZANI ČLANCI

Međutim, povećan IOT ne mora biti nužan faktor u razvoj glaukoma, ali je faktor rizika. Kada se obavlja mjerenje očnog tlaka?

nitrooční tlak hipertenzija 1 stupanj smještaj

Obzirom da je glaukom bolest koja u ranoj fazi ne pokazuje simptome, neizmjerno je važan probir u populaciji iznad četrdeset godina, jer je dokazana rast prevalencije glaukoma s dobi. Cijena pregleda Cijena mjerenja očnog tlaka NON contact metodom iznosi 50,00 kuna.

nitrooční tlak granična simptomi hipertenzije

Cijena mjerenja tlaka aplanacijom ,00 kn. Mjerenje očnog tlaka DCT Pascalom iznosi ,00 kuna.

Kako se mjeri očni tlak?

Pogledajte tekuće cijene u našem cjeniku. O pregledu — mjerenje očnog tlaka Mjerenje očnog tlaka ovisno o metodi, traje nekoliko minuta.

Prije pregleda Prije pregleda nije potrebna dodatna priprema. Ukoliko se mjerenje očnog tlaka radi aplanacijom ili DCT Pascalom prije samog mjerenja potrebno je ukapati anestetske kapi.

nitrooční tlak kako sniziti visok krvni pritisak prirodnim putem

Nakon pregleda pacijent dobije nalaz s vrijednosti izmjerenog očnog tlaka. Nalazi su gotovi neposredno nakon mjerenja. Normalni očni tlak iznosi oko 16mmHg, a kreće se u rasponu od mmHg.

Možda se pitate