Metak hipertenzija

metak hipertenzija

Pušenje, dijabetes i visok krvni pritisak su samo neka od stanja povisen donji pritisak su opasna za zdravlje srca, ali prema novim istraživanjima ova stanja su opasnija za žene nego za muškarce.

metak hipertenzija

Međutim, nešto su pogođenije žene. Naprimjer, dok su muškarci koji puše imali dvostruko veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji nikad nisu pušili, žene pušači su imale tri puta veći rizik od srčanog udara od onih koje nikad nisu pušile, pokazalo je istraživanje.

metak hipertenzija

Isto stanje je i zbog visokog krvnog pritiska i dijabetesa, navodi tim istraživača Elizabeth Millett s Univerziteta u Oxfordu. Visok krvni pritisak je za 80 posto povećao rizik od srčanog udara kod žena nego kod muškaraca.

PLUCNA HIPERTENZIJA 07052019

Tačnije, dijabetes tipa 1 bio je povezan sa skoro tri puta većim rizikom za nastanak oboljenja kod žena nego kod muškaraca, dok dijabetes tipa metak hipertenzija za 47 posto povećava rizik. Također, prekomjerna težina ili gojaznost bila je povezana s povećanjem rizika metak hipertenzija srčanog udara kod žena i muškaraca, objavili su istraživači.

Tanera Camsarija iznenadna ljutnja ili naglo nerviranje prvi je pokazetelj hipertenzije, tj. Camsari tvdi da se ljudi s visokim krvnim pritiskom brže ljute, te da je upravo hipertenzija odgovorna za to. U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija Camsari je kazao kako hipertenzija uzrokuje ozbiljne probleme kod odrasle populacije. Nadalje, Camsari kaže kako jedna trećina oboljelih uopće ne zna za svoju bolest, druga trećina zna, no ne poduzima ništa, dok se preostali dio liječi i nastoji riješiti svoj problem.

Međutim, nekoliko faktora povećava rizik kod žena tako da one imaju relativno nepovoljan položaj", rekao je Millett, epidemiolog s Instituta za globalno zdravlje Oxford's George. Dvojica kardiologa u SAD-u izjavila su da rezultati ukazuju na to da srčana bolest sigurno nije rezervisana samo za muškarce, kako se to do sada mislilo, prenosi Health Cindy Grines je naglasila da srčane bolesti ostaju ubica broj jedan među ženama u SAD-u, pogotovo što prirodni kardiozaštitni efekti estrogena gube na snazi nakon menopauze.

metak hipertenzija

Možda se pitate