Korteks hipertenzija.

Bubrežne ciste Svibanj 25, Tonko Gulin dr. To su najčešće strukturne lezije bubrega prikazane ultrazvukom.

Pušenje i oštećenja mozga

Točan razlog njihova nastanka nije sasvim jasan, a njihova učestalost u populaciji raste s dobi. Bubrežne ciste okruglaste su tvorbe ispunjene tekućim sadržajem smještene u tkivu bubrega. Većina cisti na bubrezima su tzv. S druge strane, ciste mogu biti i pokazatelj ozbiljnijih bolesti poput autosomno dominantne policistične bolesti bubrega kao i neoplazme bubrega. U ovom tekstu osvrnut ćemo se na najčešće cistične bolesti bubrega: jednostavne i kompleksne bubrežne ciste, autosomno dominantu policističnu bolest bubrega i stečenu cističnu bolest bubrega.

Osim navedenog, ciste na bubrezima se mogu javljati u i sklopu drugih, mnogo rjeđih bolest poput tuberozne skleroze, von Hippel-Lindauove bolesti, medularne cistične bolesti bubrega, autosomno recesivne policistične bolesti bubrega, nefroftize i medularnog spužvastog bubrega. Jednostavne bubrežne ciste Uglavnom se javljaju u populaciji starijoj od 50 godina, češće u muškaraca nego u žena.

korteks hipertenzija

Ciste mogu biti solitarne ili multiple, smještena samo na jednom ili na oba bubrega. Tijekom godina imaju tendenciju rasta, tako da mogu varirati veličinom manjom od 1 cm ili čak preko 10 cm u promjeru. U pravilu su asimptomatske i ne uzrokuju nikakve tegoba.

korteks hipertenzija

U manjeg broja bolesnika mogu uzrokovati razvoj kroničnih bolova, krvarenje u cistu, infekcije pa čak i  rupturu, što će se manifestirati pojavom krvi u urinu, lumbalnim bolovima i razvojem febriliteta.

Također, svojom veličinom mogu komprimirati okolno tkivo bubrega s posljedičnom opstrukcijom kanalnog sustava i pogoršanjem bubrežne funkcije.

Kortikalna nekroza bubrega

Cista može uzrokovati i razvoj arterijske hipertenzije pritiskom na arterije bubrega s posljedičnom aktivacijom renin-angiotenzinskog sustava. Dijagnoza jednostavnih cisti postavlja se najčešće pomoću ultrazvuka na kojom se ciste prikazuju okruglog ili ovalnog oblika, jasno demarkirane od okolnog tkiva bubrega s glatkim zidom te bez unutarnjeg odjeka.

korteks hipertenzija

U slučaju lošeg ultrazvučnog prikaza u obzir dolaze i metode poput CT-a ili magnetske rezonance kako bi se jednostavne ciste razlučile od kompleksnih i eventualne neoplazme bubrega. U većine bolesnika liječenje nije potrebno.

Lezije mozga – uzroci, vrste, simptomi i liječenje

Lumbalni bolovi kupiraju se zadovoljavajuće analgetskom terapijom. Ako je riječ o velikim cistama, u obzir dolazi perkutana aspiracija i sklerozacija ciste ili njeno kirurško odstranjenje. Kod infekcija ciste indicirana je antibiotska terapija.

  1. Nefropatija u drepanocitozi Kortikalna nekroza bubrega Razaranje tkiva bubrežne kore posljedica je ozljede renalnih arteriola i vodi u zatajenje bubrega.
  2. Bilo koje od ovih stanja samo za sebe ne mora značiti prisutnost lezije na mozgu, ali uz prisutnost lezije na mozgu pomoću ovih simptoma može se postaviti dijagnoza.

Kompleksne bubrežne ciste Ciste koje ne zadovoljavaju ultrazvučne kriterije jednostavnih cisti nazivaju se kompleksnim cistama. Na ultrazvučnom prikazu takve su ciste septirane, zadebljanog zida, nepravilnih kontura s kalcifikacijama.

korteks hipertenzija

S kliničkog aspekta nužno ih je diferencirati od neoplazme bubrega, za što se koristi CT ili magnetska rezonanca. Ako se malignitet isključi, potrebno ih je dalje redovito periodično korteks hipertenzija. U slučaju inkonkluzivnog nalaza slikovnih metoda ili jasnog povećanja ciste tijekom praćenja s pojavom neravnih rubova i septi, u obzir dolazi i biopsija iglom kao i kirurško odstranjenje ciste. Autosomno dominantna policistična bolest bubrega Ovu bolest karakterizira postepeni razvoj bubrežnih cisti različitih veličina s posljedičnim korteks hipertenzija bubrega i progresivnim gubitkom bubrežne funkcije.

Nasljeđuje se autosomno dominantno, a nastaje kao posljedica mutacije PDK1 gena na Navedene mutacije rezultiraju dilatacijom tubula i sekrecijom tekućine, što na kraju dovodi do razvoja cista.

Bubrežne ciste

Ciste se počinju formirati već ''in utero''. S vremenom rastu i komprimiraju okolni bubrežni parenhim remeteći tako normalnu bubrežnu funkciju.

Bubrezi mogu biti toliko uvećani da se spuštaju sve korteks hipertenzija male zdjelice što se klinički može i palpirati. U većine korteks hipertenzija bolesnika simptomi se javljaju iza 4. Klinička slika karakterizirana je progresivnim zatajenjem bubrežne funkcije, praćene proteinurijom, hipertenzijom i poremećajem u koncentriranju urina.

  • Bubrežne ciste - Zdravo budi
  • Hipertenzija kazaksha
  • MSD priručnik dijagnostike i terapije: Kortikalna nekroza bubrega
  • Lezije mozga – uzroci, vrste, simptomi i liječenje | Simptomi - Kreni zdravo!
  • Pušenje i oštećenja mozga - PLIVAzdravlje

Ruptura ciste može rezultirati pojavom krvi u urinu i lumbalnim bolovima. Na isti način može se prezentirati i infekcija ciste. Osim bubrežnih, ovu bolest vrlo često prate i izvanbubrežne manifestacije u vidu cista u jetri, abnormalnosti srčanih zalistaka i moždanih aneurizmi. Dijagnoza se postavlja na osnovi ultrazvuka, CT-a ili magnetske rezonance. U bolesnika s pozitivnom obiteljskom anamnezom u dobi od 15 do 39 godina, za dijagnozu je potrebno verificirati najmanje 3 ciste, bilo na jednom ili oba bubrega.

Za bolesnike s pozitivnom obiteljskom anamnezom u dobi od 40 do 59 godina, za dijagnozu je potrebno prikazati 2 ciste u svakom bubregu, dok u populaciji starijoj od 60 godina broj cista mora biti barem 4 u svakom bubregu. U dijela bolesnika u kojih su nalazi slikovnih metoda dvojbeni potrebno je učinit gensko testiranje na mutacije PDK gena.

Ciljane terapije za sada nema.

korteks hipertenzija

Liječenje je usmjereno na sprečavanje propadanja bubrežne funkcije i na kontrolu arterijske hipertenzije upotrebom ACE inhibitora. U slučaju terminalnog bubrežnog zatajenja, u obzir dolazi liječenje dijalizom ili transplantacija bubrega Stečena cistična bolest bubrega Stečena cistična bolest bubrega uglavnom se javlja u bolesnika s kroničnom renalnom insuficijencijom kao i u bolesnika korteks hipertenzija dijalizi.

KAKO LIJEČITI VISOK KRVNI PRITISAK? Prof. dr Mihajlović

Karakterizira je prisustvo najmanje 4 ciste u svakom bubregu u bolesnika bez poznate osobne ili obiteljske anamneze drugih cističnih bolesti. Bubrezi su veličinom normalni ili smanjeni, glatkih kontura. Ciste mogu variraju morfologijom i veličinom, ali su uglavnom manje od 3 cm u promjeru i, za razliku od autosomno dominantne policistične bolesti bubrega, ograničene isključivo na bubrege.

  • Neki kaša od hipertenzije

S vremenom, ciste imaju tendenciju povećanja kako veličinom, tako i brojem. Kao i kod jednostavnih bubrežnih cista, većina bolesnika sa korteks hipertenzija bubrežnom bolesti su asimptomatski.

korteks hipertenzija

U manjeg dijela bolesnika mogu se javljati simptomi poput lumbalnih bolova, upale urinarnog trakta, hematurije pa čak i rupture ciste. Zbog navedenog, bolesnike s ovom bolesti potrebno je redovito pratiti ultrazvučno, CT-om ili magnetskom rezonancom. U slučaju  pojave karcinoma, indicirano je kirurško liječenje.

Možda se pitate