Katarakta hipertenzija.

katarakta hipertenzija

Kontakt Katarakta Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u uznapredovaloj fazi. Napredovanje bolesti se ne može sprečiti nikakvim lekovima. Vreme operacije zavisi od toga koliko katarakta ugrožava  životne aktivnosti.

katarakta hipertenzija

Kako nastaje katarakta Kod katarakta hipertenzija dolazi do gubitka vode, zgušnjavanja belančevina koje grade vlakna sočiva I pojave zamućenja. Uzrok nastanka zamućenja može biti različit, i to: Urođena katarakta može biti nasledna ili se javlja u katarakta hipertenzija drugih promena na oku Staračka katarakta koja se javlja usled procesa starenja organizma Komplikovana katarakta koja nastaje kao posledica nekih drugih bolesti oka ili predhodnih operacija na oku Traumatska katarakta koja nastaje kao rezultat katarakta hipertenzija oka Dugotrajna upotreba nekih lekova Zamućenje sočiva — katarakta Iako je uzrok nastanka katarakte još uvek nepoznat poznato je da neki faktori mogu uticati na njen nastanak I razvoj.

To su: Izloženost suncu i UV zračenju Pušenje Nepravilna ishrana I oslobađanje slobodnih radikala Vrste katarakte Postoje različite podele katarakte ali najčešća je podela po uzroku javljanja i dele se na: Senilna katarakta  je najčešći oblik katarakte koji nastaje starenjem organizma.

katarakta hipertenzija

Kongenitalna katarakta  je urodjena katarakta. Sa njom se bebe radjaju ili se ona razvija u  najranijem detinjstvu. U zavisnosti od stepena zamućenja ove katarakte nekada ne ometaju razvoj vida i onda se ne moraju operisati.

katarakta hipertenzija

Međutim, ukoliko urođena katarakta ometa vid operacija se mora uraditi što pre da ne bi došlo do ambliopije Sekundarna katarakta  nastaje kao rezultat neke druge bolesti. Najčešće je to dijabetes ali ovaj tip katarakte može nastati i zbog dugotrajnog uzimanja nekih lekova ili predhodnih operacija oka Traumatska katarakta nastaje kao posledica povrede oka.

katarakta hipertenzija

Može nastati trenutno posle povrede ili se javiti godinama kasnije. Simptomi katarakte Kod početnih katarakti vid izgleda kao kada se gleda kroz prljavo staklo pa osoba koja nosi naočare ima osećaj da su stakla prljava.

  • Iako očni pritisak unutar oka nazvan interokularni pritisak ili IOP je prisutan i bitan faktor za nastanak glaukoma, ljudi sa normalnim očnim pritiskom takođe mogu da obole od glaukoma.
  • Kako prepoznati visoki očni tlak?
  • Bolesti orbite Oftalmologija Pregled oka može se učiniti pomoću uobičajene opreme, u koju spada standardni oftalmoskop; za podrobni pregled potrebna je posebna oprema i procjena oftalmologa vidi poprečni presjek kroz oko na SL.
  • Kako prepoznati visoki očni tlak? | unlimitedap.com

Katarakta se obično, javlja na oba oka ali je napredovanje bolesti različito. Kasnije, napredovanjem bolesti javljaju se izraženiji simptomi tipa: Zablještenje kod jakog sunca ili izvora svetlosti Rasipanje svetlosti i haloi oko izvora svetlosti Dolazi do promene percepcije boja bleđe i nejasnije boje Zamagljen i nejasan vid Otežano gledanje pri slabijem svetlu i noću Česta promena dioptrije na naočarima Nejasne, duple slike na jednom oku Lečenje katarakte Na samom početku bolesti može koristiti češća promena dioptrije, lupe, pojačano svetlo i druga pomoćna sredstva.

Međutim od samog početka osoba mora razmišljeti o operaciji katarakte jer je to jedini način lečenja.

  • Upravo zato glaukom treba ciljano tražiti.
  • Uzroci[ uredi VE uredi ] Katarakta može nastati zbog mnogo razloga, uključujući dulju izloženost ultraljubičastom zračenju, izloženost radioaktivnom zračenju, sekundarno kod šećerne bolesti, hipertenzije i starosti, ili od traume moguće dosta ranoa obično kao rezultat denaturacije proteina leće.
  • Орел, существо с головой, клювом и глазами земного орла и человеческим телом, сообщил им, что внутри последнего, третьего Рамы устроят поселение, пригодное для землян, где смогут удобно разместиться две тысячи человек.
  • Glaukom je bolest povišenog očnog tlaka i uzrokuje niz promjena u oku

Nekada je važilo pravilo da se katarakta operiše tek kad se potpuno izgubi vid. Danas to ne važi, naprotiv mnogo je bolje operisati kataraktu kad zamućeno sočivo još uvek nije tvrdo jer to otežava operaciju.

katarakta hipertenzija

Danas važi pravilo da se katarakta hipertenzija operiše onda kod ona ometa svakodnevne aktivnosti. Operacija katarakte je rutinska, vrlo uspešna intervencija u oftalmohirurgiji. Posle operacije vid se potpuno oporavlja.

Tokom operacije odstrani se prirodno, zamućeno sočivo i u njegovu vrećicu se postavi veštačko sočivo intraokularno sočivo. Postoji  jako veliki broj različitih veštačkih intraokularnih sočiva koja omogućavaju da operativni tok bude što komforniji, da postoperativni vid bude što kvalitetniji i da to sočivo može da ispuni različite zahteve pacijenta.

Zakažite pregled.

Možda se pitate