Jetre, hipertenzije, Ciroza jetre - PLIVAzdravlje

Portna hipertenzija

jetre, hipertenzije plicní hypertenze doporučené postupy

Portna hipertenzija Portna hipertenzija Portna hipertenzija se javlja kao najznačajnija komplikacija ciroze jetre. Portni vaskularni sistem čine vene koje vode krv iz trbušnog dela digestivnog sistema - digestivnog trakta, slezine, pankreasa i žučne jetre.

Doktori savjetovali - Šta u momentu povišenog krvnog pritiska

Normalan pritisak u veni porta je 0. Uzrok nastanka Portna hipertenzija nastaje zbog povećanog vaskularnog otpora proticanju krvi kroz portnu venu i ogranke. Prema ishodištu gde nastaje, portna hipertenzija je klasifikovana na prehepatičnu, sinusoidniu i posthepatičnu.

jetre, hipertenzije trostruke kombinacije hipertenzije

Uzroci prehepatične portne hipertenzije su:  tromboza portne vene, nastanak arteriovenskih fistula, toksični faktori i dr. Sinusoidna je jetre uzrokovana alkoholnom, cirozom jetre, virusnim hepatitiimawilsonovom bolesti, hemohromatozom, primarnom bilijarnom cirozom i dr.

jetre, hipertenzije temperatura hipertenzija

Posthepatična može biti uzrokovana insuficijencijom desnog srcaperikarditisomBudd-Chiari sindromom. Klinička slika U anamnezi se mogu dobiti podaci o cirozi jetre, hroničnom hepatitisu, gastrointestinalnom jetre, alkoholizmu, septičnim oboljenjima i dr. Pregledom se zapaža vidljiva kolateralna cirkulacija na prednjem trbušnom zidu, palpatorno izmenjena jetra, i uvećana slezina.

jetre, hipertenzije hipertenzija newsletter

U većini slučajeva je prisutan ascites tečnost u trbušnoj duplji. Komplikacije Krvarenje iz varikoziteta jednjaka prošireni krvni sudovi jednjakaiz drugih varikoziteta, portnohipertenzivne gastropatije, ascites, splenomegalija uvećana slezinažutica i encefalopatija.

Patogeneza nije u potpunosti razjašnjena, iako je vrlo često multifaktorijalna. Ako je došlo do smetnji u otjecanju krvi iz jetre u sistemsku cirkulaciju u krvnim se žilama jetre mogu pohraniti i znatno veće količine krvi.

Dijagnoza Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, ultrazvuka, proksimalne endoskopije, angiografije, CT-a skenera Lečenje Lečenje portne hipertenzije se svodi na lečenje primarne bolesti, najčešće ciroze jetre i prevencije komplikacija. Ishrana bolesnika treba da je uravnotežena, sa dovoljno vitamina, proteina, ugljenih hidrata i masti.

Alkohol se  u potpunosti zabranjuje.

jetre, hipertenzije krvni tlak visoki

Ograničava se teži i dugotrajan napor. U cilju snižavanja povišenog portnog pritiska primenjuju se beta blokatori, najčešće propranolol. Iz grupe vazodilatatora se daju nitrati.

jetre, hipertenzije trčanje liječe hipertenziju

Možda se pitate