Inhibitori hipertenzije. Lijekovi za liječenje povišenog krvnog tlaka

Ivanuša M.: ACE inhibitori i arterijska hipertenzija – I dio | unlimitedap.com

ACE inhibitori

Upišite riječi Inhibitori sustava renin-angiotenzin u usporedbi s ostalim vrstama antihipertenzivnih lijekova Ovaj prijevod sadrži stare dokaze iz literature.

Molimo kliknite ovdje ako želite pročitati inhibitori hipertenzije verziju ovog sustavnog pregleda na engleskom jeziku. Što je hipertenzija?

Ivanuša M. To je najčešće primjenjivana skupina antihipertenziva. Osnovne informacije o ACE inhibitorima objavit ćemo u dva dijela. Liječenje arterijske hipertenzije Glavni učinci antihipertenzivnih lijekova, prema rezultatima brojnih randomiziranih ispitivanja, sažetim u smjernicama Europskog društva za hipertenziju i Europskog kardiološkog društva, posljedica su prvenstveno snižavanja vrijednosti povišenog arterijskog tlaka ATa uvelike su neovisni o primijenjenim lijekovima.

Hipertenzija je dugotrajni poremećaj zdravlja u kojem osoba ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija može pridonijeti nastanku ostalih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega, te na taj način smanjiti kvalitetu života.

Hipertenzija poznata uzroka sekundarna. Hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima.

Koji se lijekovi mogu koristiti u liječenju hipertenzije? Postoji veliki broj lijekova koji se mogu primijeniti za liječenje hipertenzije. U te se lijekove ubrajaju i tri vrste inhibitora sustava renin-angiotenzin RAS : inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima ACEblokatori angiotenzinskih receptora ARB-ovite inhibitori renina.

dijeta za hipertenzivnih bolesnika za smanjenje težine hipertenzije, bolesti živaca

Ostale vrste antihipertenzivnih lijekova uključuju tiazidne diuretike, beta-blokatore i blokatore kalcijevih kanala CCB. Lijekom prve linije naziva se onaj lijek koji je prvi propisan nekoj osobi za terapiju hipertenzije.

Njemu se često kasnije dodaju drugi lijekovi, s ciljem dugoročnog snižavanja krvnog tlaka. Svrha istraživanja Inhibitori hipertenzije Cochrane kolaboracije pokušali su utvrditi razliku u djelovanju RAS inhibitora kao lijekova prve linije u liječenju hipertenzije i ostalih vrsta antihipertenziva prve linije tiazidnih diuretika, beta-blokatora, blokatora kalcijevih kanala ili lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.

Što se istraživanjem dokazalo?

  1. Mama od hipertenzije recepata
  2. Lijek hipertenzija francuska

Kako bi se pronašle sve relevantne studije, pretražena je medicinska literatura objavljena do studenog U obzir su uzete 42 medicinske studije, koje su zajedno uključivale Devet od tih studija nisu uključivale osobe koje su preboljele srčani ili moždani udar, no 14 je studija takve osobe uključilo ukoliko se srčani ili moždani udar dogodio više od 3 ili 6 mjeseci prije početka istraživanja. Dvanaest je studija uključilo osobe sa šećernom bolešću, a njih sedam osobe s bolešću bubrega.

Jogom protiv hipertenzije

Od 42 studije, njih dvadeset i šest financirale su farmaceutske tvrtke koje su proizvodile ispitivane lijekove. Nije istraženo na koji je način to moglo utjecati na rezultate studija.

hipertenzija može dugo živjeti visoki tlak šum u ušima

Rezultati istraživanja su dali dokaze umjerene kvalitete da: 1. RAS inhibitori uzrokuju manji broj zatajenja srca, ali veći inhibitori hipertenzije moždanih udara od blokatora kalcijevih kanala.

No, razlika u broju zatajenja srca uzrokovanih navedenim lijekovima znatno je veća od razlike u broju moždanih udara.

hipertenzija angina razlog gazirana pića u hipertenzije

Prema manje uvjerljivim rezultatima, RAS inhibitori uzrok su manjeg broja srčanih i moždanih udara u usporedbi s beta-blokatorima. Različiti su lijekovi pokazali su male razlike u djelovanju na krvni tlak, no te se razlike nisu činile povezanima s brojem srčanih i moždanih udara, te brojem bubrežnih bolesti.

Potrebno je više studija kako bi se pojačala snaga dokaza utvrđenih ovim istraživanjem.

Rezistentna i sekundarna hipertenzija Epidemiologija Procjenjuje se da je Visoka učestalost bolesnika s arterijskom hipertenzijom proteže se diljem svijeta, neovisno o stupnju razvijenosti pojedinih zemalja. Arterijska hipertenzija je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Pod pojmom kardiovaskularna bolest podrazumijevamo bolesti srca i krvnih žila, u većini uzrokovanih aterosklerozom, a obuhvaća: koronarnu bolest npr.

Bilješka o prijevodu: Cochrane Hrvatska Prevela: Jelena Šimić Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku.

knjižice hipertenzija liječenje hipertenzije ne tradicionalnim metodama

Možda se pitate