Hipertenzija rječniku

Hipertenzija | Rječnik pojmova | unlimitedap.com

Renovaskularna hipertenzija: Oblik arterijske hipertenzije koji nastaje zbog stenoze renalne arterije ili njenih segmenata.

Tweet Što je hipertenzija? Utvrđeno je da razina arterijskog tlaka usko korelira s učestalošću niza kardiovaskularnih bolesti, posebice zatajivanja srca, bubrežne insuficijencije, disecirajuće aneurizme aorte, subarahnoidalnog krvarenja, infarkta miokarda i moždane kapi. Ako te rezultate ekstrapoliramo na Hrvatsku 4. Posebna javno-zdravstvena važnost hipertenzije je ne samo zbog velikog broja hipertoničara, nego i zbog činjenice da se u većini slučajeva hipertenzija može kontrolirati prilično jednostavnim mjerama.

Uzrok stenoze je najčešće atero skleroza ili fibromuskularna displazija. Patogenetski, ishemija bubrežnog parenhima izaziva povećanu sintezu renina u juksta glomerul arnom aparatu. Renin je enzim koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II, koji je jak vazokonstriktor krvnih žila.

hipertenzija rječniku

Vazokonstrikcija krvnih žila povećava krvni tlak i nastaje hipertenzija. Angiotenzin, po svom poznatom fiziološkom mehanizmu djeluje tako da povećava lučenje aldosterona.

hipertenzija rječniku

Aldosteron djeluje na distalne tubule povećavajući reapsorpciju Na, a time i vode, što je dodatni uzrok arterijske hipertenzije. Renalnom angiografijom se pokaže mjesto, oblik te stupanj stenoze.

Hipertenzija: Nerijetko bez simptoma, ali sa pogubnim ishodom (14.04.2018.)

Liječi se medikamentno - ACE inhibitori, te perkutanom angioplastikom renalnih arterija. U žilu se uvede balon, dilatira suženo mjesto, a potom se ugradi potpornica.

  • Hipertenzija — Prehrambeni rječnik — Coolinarika
  • Hipertenzija koja se može jesti na dan
  • hipertenzija - Hrvatski-Srpski Rječnik - Glosbe
  • Jan Dobro je kada osoba ima tegobe, jer to će je natjerati da ode ljekaru.
  • Может быть, ты поговоришь с ней, мама, - предложил Патрик, - когда она закончит медитацию.
  • Prof. dr. Amra Macić-Džanković - Sve više mladih ljudi ima povišen pritisak | unlimitedap.com
  • Hipertenzija i adenoma hipofize

Stanice RES-a hipertenzija rječniku nalaze posvuda u tijelu. Ima ih u slezeni, jetri, koštanoj srži, limfnim čvorovima i u svim drugim limfnim organima krajnici, timus Stanice RES-a mogu se na neki podražaj odvojiti od ostalih stanica i postati pokretne, te imaju sposobnost fagocitoze.

hipertenzija rječniku

RES sudjeluje u mijeni željeza, u stvaranja žučnih boja i u stvaranju protutijela.

Možda se pitate