Hipertenzija rezervoar

hipertenzija rezervoar

Patogeneza nije u potpunosti razjašnjena, iako je vrlo često multifaktorijalna.

hipertenzija rezervoar

Ako je došlo do smetnji u otjecanju krvi iz jetre u sistemsku cirkulaciju u krvnim se žilama jetre mogu pohraniti i znatno veće količine krvi. To se događa kod zatajivanja desne strane srca kad se povisi krvni tlak u desnom atriju pa se retrogradno povisi krvni tlak i nastupi kongestija jetre.

hipertenzija rezervoar

U hepatičnim venama i sinusoidama na taj način katkad se pohrani još dvostruka količina krvi od one koju bi jetra normalno sadržavala. Jetra se zbog toga smatra glavnim rezervoarom krvi.

hipertenzija rezervoar

Prigodom vađenja većih količina krvi, krv izlazi iz jetre da bi je nadomjestila i da se podigne krvni tlak. Relativno visoki krvni tlak ministarstvo hipertenzije portalnoj veni, a s druge strane vrlo nizak krvni tlak u veni cavi caudalis, dokazuje da jetra pruža priličan otpor protoku krvi.

hipertenzija rezervoar

Stoga postoji tendencija da se tlakovi povećaju retrogradno od portalne vene, tj. Nakon što dođe do opsežne nekroze jetrenih stanica i one budu nadomještene vezivnim tkivom, dolazi do restrikcije tog tkiva pa ono u jetri stegne krvne žile te je na taj način otežano protjecanje krvi kroz jetru.

hipertenzija rezervoar

Mala razlika hipertenzija rezervoar koloidnoosmotskom tlaku između krvi i limfe dopušta izlazak tekućine iz sinusoida u Disseove prostore. Ipak tekućina ne napušta sinusoide, jer je u njima nizak hidrostatski krvni tlak.

Ascitna tekućina sadrži velike količine bjelančevina pa je njezin koloidnoosmotski tlak velik.

Zato ta tekućina navlači osmostatskim silama još više tekućine iz crijeva i mezenterija. Amonijak, zajedno s drugim produktima metabolizma, kolateralnim krvotokom zaobilazi jetru i dolazi u mozak, gdje dovodi do hipertenzija rezervoar koje rezultira kliničkim sindromom nazvanim hepatička encefalopatija amonijačno trovanje.

U takvom stanju može se ustanoviti veliki porast amonijaka u krvi koji se može uzeti kao dokaz da se radi o hepatičkoj encefalopatiji.

Izvorni jezik.

  1. Najčešći neurotični simptomi.
  2. Dean Markić, dr.
  3. Kategorija Dijagnostika
  4. Kako spustiti tlak

Možda se pitate