Hipertenzija nistagmus

hipertenzija nistagmus

Hipertenzija osim što šteti srcu i bubrezima, uzrokuje i oštećenje krvnih sudova retine.

hipertenzija nistagmus zoloft hipertenzije

Visok krvni pritisak može dovesti do ozbiljnih očnih problema koje nazivamo hipertenzivnom očnom retinopatijom. Internista u toku ispitivanja hipertenzije upućuje pacijenta oftalmogu radi fundoskopije ili pregleda očnoga dna.

Tokom pregleda mogu se uočiti promjene u toku i širini krvnih sudova, analizira se ukrštanje arterije i vene, analiziraju se meki i tvrdi eksudati, mikroaneurizme i krvarenja u retini.

hipertenzija nistagmus jesti stupanj 1 hipertenziju

Pacijenti se mogu žaliti na pad vidne oštrine, oticanje očiju, upale prednjeg dijela oka, duplu sliku, jaku glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima i omaglicu. Hipertenzija nistagmus pretraga koja daje uvid u zdravlje krvnih sudova očnog dna i to slojevito izdvajajući regije sa i bez protoka jeste OCT angiografija.

hipertenzija nistagmus minerala za liječenje hipertenzije

OCT angiografija omogućuje slikovito praćenje pacijenta iz godine u godinu i na taj način lako se mogu pratiti promjene na krvnim sudovima, efikasnost terapije i stadij bolesti. Komplikacije hipertenzivne retinopatije su ishemična optička neuropatija, retinalne arterijske okluzije, retinalna venska okluzija, ishemija i oštećenje retinalnih nervnih vlakana te maligna apopleksija papile usljed naglog skoka pritiska.

Jedini način liječenja hipertenzivne retinopatije je kontrola tjelesnog pritiska.

hipertenzija nistagmus amerika liječenje hipertenzije

Kontrola interniste mora biti stalna hipertenzija nistagmus kompletno promjenu životnog liječenje hipertenzije u nefritis i navika pacijenta. Internista je ljekar koji primarno liječi bolest, a oftalmolog je dio tima koji rješava i liječi komplikacije hipertenzivne retinopatije ali ne tretira uzrok bolesti.

hipertenzija nistagmus hodanje i krvni pritisak

Sanja Sefić Kasumović Očna poliklinika «Dr.

Možda se pitate