Bhp hipertenzija

bhp hipertenzija

Literatura Uvod Tegobe donjeg dijela urinarnog sustava engl.

  1. Piće altai ključ od hipertenzije
  2. Što je mišićna hipertenzija
  3. Kod neliječenih bolesnika može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su: retencija urina zaostajanje urina u mokraćnom mjehuruučestale upale mokraćnog mjehura, učestale pojave  krvi u mokraći recidivne makrohematurijekamenci mokraćnog mjehura, divertikli mokraćnog mjehura i bubrežna insuficijencija uzrokovana dugotrajnom opstrukcijom radi BHP-a.

LUTS — lower tract urinary symptoms najčešće dijelimo na opstrukcijske i iritacijske. Pažljivom i ciljanom anamnezom često možemo od pacijenta dobiti podatak o "vodećem simptomu" te potom jednostavnim pretragama uroflowmetrija, dnevnik mokrenja, UZV procjena rezidualnog urina No često kada verificiramo uvećanu prostatu iritacijske simptome u potpunosti ignoriramo ili ih čak pripisujemo uvećanoj prostati te time vijesti iz hipertenzije mjehur" zanemarujemo kao mogućeg su krivca za navedene simptome.

bhp hipertenzija

A čovjek smije imati i dvije bolesti u isto vrijeme; zar ne? Kada spomenemo "dvojnu terapiju" automatizmom bhp hipertenzija na finasterid ili dutasterid uz dodatak tamsulozina jer tu kombinaciju već dulje vremena koristimo u tegobama povezanim sa benignim uvećanjem prostate.

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Tek odnedavna pojedini urolozi kombiniraju "dvojnu terapiju" u vidu tamsulozina uz dodatak solifenacina ili darifenacina. Recentna studija nije prvi pokušaj takove terapije; naime mnogo kolega je to već ranije pokušalo no nikada sistematično i uglavnom "kada više nisu znali što bi dali pacijentu".

Prikaz slučaja Bolesnik je zadovoljan učinkom trojne terapije te bhp hipertenzija dobro informiran o mogućim nuspojavama te važnosti redovite kontrole.

Tako je uobičajeno reći da će "svi muškarci dobiti benignu hiperplaziju prostate ako požive dovoljno dugo". Do BHP dolazi u periuretralnoj i tranzicijskoj zoni prostate, tj. Rast započinje unutar mišićnih i fibroznih stanica prostate, te se kasnije širi na stanice koje luče tekućinu. Dio tkiva zahvaćenog BHP je u obliku čvorova, a drugi dio je difuzniji.

Radi se o godišnjem muškarcu koji dulje vrijeme ima smetnje mokrenja. Radi toga je pregledan u drugoj ustanovi gdje je urološki obrađen. Požalio se urologu na učestalo dnevno 10 do 15 puta i noćno prosječno puta mokrenje kao i na osjećaj da se ne izmokrava do kraja.

PLUCNA HIPERTENZIJA 07052019

Klinički je prostata povećana i "benignih" karakteristika. Sonografski je prostata volumena oko 40ccm dok su bubrezi i mjehur bez osobitosti. Nakon mikcije u mjehuru zaostaje oko ml urina.

Benigna hiperplazija prostate

Također je učinjena i uretrocistoskopija kojom su verificirani uvećani djelomično opstruktivni lateralni režnjevi i uvećan srednji režanj koji odiže unutarnje ušće uretre. Urolog mu je ordinirao tamsulozin te preporučio operacijsko liječenje TURP - transuretralnu resekciju prostate s objašnjenjem kako obzirom na izraženost tegoba i dob stanje može biti samo lošije.

bhp hipertenzija

Pacijent nije bio sklon operacijskom liječenju te se javio u našu ustanovu po "drugo mišljenje". Učinjen je fizikalni pregled i uvid u nalaze te se anamnestički doznaje kako bolesnika najviše smetaju dominantne iritativne tegobe, dok bhp hipertenzija opstruktivne smetaju vrlo malo.

Simptomi i znaci benigne hiperplazije prostate

Savjetovano mu je da nastavi uzimati tamsulozin te još učini i dnevnik mokrenja radi objektivnizacije subjektivnih tegoba. Tada je sonografski bilo oko 60 ml rezidualnog urina. Bolesniku su objašnjeni multipli uzroci njegovih smetnji mokrenja.

Rečeno mu je kako je glavnina njegovih tegoba "iritacijske" naravi te je moguće njihovo medikamentozno liječenje. Također, ni opstrukcijske tegobe nisu zanemarive pa bhp hipertenzija potrebno i terapija za njih. Objašnjeno mu je kako bi operacijsko liječenje vjerovatno bilo samo dio tretmana te kako nije isključeno da će operacija ipak u konačnici biti potrebna. Nadalje, jasno mu je naznačeno kako terapija "iritacijskih" tegoba može uzrokovati pogoršanje opstrukcijskih tegoba; u prvom redu retenciju mokraće.

Bolesnik je ponovno izrazio nespremnost za operacijsko liječenje te iskazao želju da pokuša sa medikamentoznom terapijom. Stoga su uz tamsulozin ordinirani još i solifenacin u dozi 5mg i finasterid.

Doksazosin

Naručen je na kontrolu za 2 tjedna radi uvida u terapijski efekt. Na kontrolnom pregledu za dva tjedna bolesnik navodi kako uz trojnu terapiju osjeća bitno poboljšanje iritativnih tegoba.

bhp hipertenzija

Uvidom u dnevnik mokrenja vidljivo je kako se kapacitet mjehura povećao, žurnost osjetno smanjila kao i broj mikcija dok urgentnih inkontinencija više uopće nema. Nakon mikcije sonografski u mjehuru zaostaje oko ak ml urina kao i ranije.

Liječenje benigne hiperplazije prostate

Tri mjeseca nakon toga bolesnik navodi kako je subjektivno dobro; sada je zadovoljan i mlazom mokraće; nikturiju ima samo povremeno. Također, osjećaj rezidualnog urina ima samo povremeno. Urgentnih inkontinencija više uopće nema. Sonografski nakon mikcije u mjehuru zaostaje oko 60 ml urina kao i ranije.

bhp hipertenzija

Bolesnik je zadovoljan učinkom trojne terapije te je dobro informiran o mogućim nuspojavama te važnosti redovite kontrole. Predviđen bhp hipertenzija za kontrolni pregled za mjeseci.

bhp hipertenzija

Zaključak Iz navedenog prikaza slučaja je vidljivo kako je kod visoko motiviranih i intelektualno "neprikraćenih" pacijenata, uz dozu opreza, moguće uspješno primjenjivati tzv. Takve bolesnike bi trebalo upozoriti na moguće nuspojave lijekova te pomno pratiti prva kontrola tjedna od uvođenja terapije; iduća za mjeseca te dalje svakih mjeseci. Ovaj nas prikaz slučaja još jednom podsjeća kako je najvažnije anamnestički doznati "vodeći" simptom te prema njemu krojiti daljnu dijagnostičku obradu i terapijsku intervenciju.

bhp hipertenzija

Navedenom terapijom je moguće srednjeročno, a možda i dugoročno izbjeći operacijsko liječenje kod pojedinih bolesnika te svakako ima smisla započeti i takovu vrstu terapije kod dobro motiviranih i informiranih pacijenata koji su neskloni operacijskom liječenju. ISBN Eur Urol.

  • Simptomi i znaci benigne hiperplazije prostate Simptomi i znaci benigne hiperplazije prostate
  • Drugi nazivi za benignu hiperplaziju prostate su benigna hipertrofija prostate, uvećana prostata i BHP.
  • Korak 3 invalidnosti rizika hipertenzije 4
  • Da li je moguće raditi na 2 stupnja hipertenzije
  • Benigna hiperplazija prostate - osnovne informacije i korisni savjeti - unlimitedap.com
  • Trojna terapija u BHP– ima li smisla? - unlimitedap.com
  • Kako zadržati hipertenziju ok

Možda se pitate