Atenolol hipertenzije

Beta blokatori i njihova klinička primjena

Možda će vas zanimati i ove teme:

Način primjene tablete, injekcije Atenolol je najvažniji i najpropisivaniji beta blokatorsinonim cijele skupine. Bio je specifično razvijen radi dobivanja posebnog beta blokatora koji bi, za razliku od propranolola bio selektivan za beta-1 receptore i bio hidrofilan kako ne bi prolazio krvno-moždanu barijeru i uzrokovao depresiju i noćne more.

  • Hipertenzija može raditi na 3 žlice
  • Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
  • Beta blokatori i njihova klinička primjena | unlimitedap.com
  • Atenolol – Wikipedija
  • Atenolol Pliva mg tablete — Mediately Baza Lijekova
  • Beta blokatori za liječenje visokog tlaka (hipertenzije) | Cochrane
  • Atenolol – Uputa o lijeku | Upute - Kreni zdravo!
  • Hodanje protiv hipertenzije

Djelovanje[ uredi VE uredi ] On selektivno blokira beta-1 adrenergičke receptore, bez djelomične agonističke aktivnosti ISA i bez učinaka na stabilizaciju membrane. Atenolol smanjuje, kako tijekom mirovanja tako i tijekom napora, frekvenciju srčanog rada, udarni volumensistolički i dijastolički krvni atenolol hipertenzije te potrebu miokarda za kisikom čime omogućuje mnogo veći srčani rad.

Ali on smanjuje i snagu srčanog mišića što je neželjeni učinak u pacijenata koji pate od kongestivnog zatajenja srca.

kranijalni hipertenzija

Dakako, takvi pacijenti mogu primati atenolol ukoliko ujedno primaju i lijekove koji poništavaju loš učinak na rad srca srčani glikozidi. Primjena[ uredi VE uredi ] S obzirom da je selektivan za beta-1 receptore pošto se ti receptori nalaze u srcu takva selektivnost još se naziva i kardioselektivnost atenolol je prikladniji za astmatičare i one pacijente koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća KOPB jer u manjim, kliničkim dozama me izaziva sužavanje bronhija.

Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok primarna, esencijalna ; hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima. Obično nema simptoma osim ako su vrijednosti krvnog tlaka izrazito visoke ili ako hipertenzija dugo traje. Dijagnosticira se sfigmomanometrijom. Različitim pretragama može se tražiti uzrok, procijeniti oštećenje te utvrditi druge kardiovaskularne rizične faktore.

Ipak, unatoč tomu, treba biti oprezan i kod takvih bolesnika jer atenolol u većoj dozi može izazvati napadaj gušenja. Atenolol se ponajviše koristi u liječenju hipertenzijea i za dugotrajno liječenje angine pectoris te u liječenju atenolol hipertenzije.

Podijelite članak

Djelotvorna dnevna doza iznosi 75 mg. Nuspojave[ uredi VE uredi ] Atenolol ne smiju koristiti pacijenti koji boluju od sinus bradikardijeatrioventrikularnog bloka II i III stupnja, u stanju kardiogenog šoka i pacijenti koji pate od izrazite srčane slabosti.

hipertenzija koja može pomoći

Oprez je potreban u pacijenata s kroničnim opstruktivnim bolestima dišnih putova astma atenolol hipertenzije KOBPpacijenata slabog srca koji primaju i srčane glikozide ili diuretikedijabetičara, pacijenata koji pate od, miastenije gravis, psorijazeRaynaudovog sindromahipertireoze tireotoksikozeu bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom te pacijenata sklonima alergijama.

Trudnice i dojilje smiju koristiti atenolol samo iznimno.

protiv gripe hipertenzija

Moguće nuspojave jesu bradikardija, kongestivno srčano zatajenje i hladnoća ekstremiteta zbog smanjenja perifernog krvnog optokaortostatska hipotenzijaaritmije, bronhospazammože doći do smanjenja seksualne sposobnosti, pospanosti, problema sa spavanjem, umora ili slabosti, nervoze i nazalne kongestije.

Od nuspojava u probavnom sustavu mogu se pojaviti opstipacija, proljev, mučnina, povraćanje te nelagoda u trbuhu. Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet s nekoć aktivnih danas ugaslih internetskih stranica Farmakologija. Vidi Dozvola Farmakologija.

Možda se pitate